
Dagens unge møter stadig økende forventninger fra ulike hold – venner, media og samfunnet generelt. Det virker som en uskreven regel at man må drikke tidlig, ha kjærester og samle seksuelle erfaringer for å passe inn. Dette ytre presset kan skape usikkerhet og frykt for å ikke være god nok.
I en tid der forventningene fra omverdenen aldri tar pause, står mange unge i en daglig kamp for å finne sin plass og forstå sin egen verdi. Sosiale medier, trender og sammenligning med andre gjør det lett å tenke at man ikke er bra nok som man er. Mange føler seg presset til å leve opp til idealer om utseende, erfaringer og popularitet – og dette kan skape en indre uro som setter seg i både selvbildet og valgene man tar.
Men midt i alt dette støyet finnes det en dypere sannhet: Du har verdi, uavhengig av andres meninger, prestasjoner eller bekreftelser. Din verdi er ikke noe du må gjøre deg fortjent til – det er noe du allerede har. Å forstå dette er avgjørende for å kunne stå stødig i møte med press og forventninger, spesielt når det gjelder relasjoner, identitet og seksualitet.
Mange ungdommer kjenner på følelsen av sårbarhet når det gjelder relasjoner og kjærlighet. Flere deler erfaringer om å ha misforstått andres intensjoner eller følt seg presset til noe de ikke var klare for. Det er derfor avgjørende å huske at vår verdi ikke ligger i bekreftelser fra andre, men i vår identitet som mennesker. Sann selvtillit kommer fra å forstå hvem vi er, ikke hva vi har opplevd.
Mediene og sosiale plattformer skaper ofte urealistiske bilder av kjærlighet og relasjoner. Mange tror at kjærlighet kun handler om følelser og begjær, men ekte kjærlighet bygger på noe dypere. Bevissthet rundt egne ønsker og verdier i et forhold kan bidra til å ta gode valg.
Verdien din handler ikke om hvor mange som liker deg, hvem du dater, eller hvor populær du er. Den ligger i hvem du er som person, dine verdier og hvordan du behandler andre.
For troende er verdien forankret i Gud – en konstant og uforanderlig kjærlighet som ikke baseres på prestasjon, men på den du er.
Denne problematikken er mer aktuell enn noensinne, og ved å forstå dette kan unge møte livets utfordringer med en trygghet i hvem de er, og hva de ønsker for fremtiden.