Å oppdra motstandsdyktige barn

Den økende forekomsten av psykiske lidelser blant barn og unge er en alarmerende krise. Depresjon, angst, ADHD og selvmordstanker blir stadig mer utbredt. I USA lider én av fem barn av en psykisk lidelse, mens i Sveits er det én av tre. I EU er selvmord nå den ledende årsaken til for tidlig død blant ungdom i alderen 15 til 19 år. Denne utviklingen krever umiddelbar handling og en systemendring i måten vi oppdrar og tenker på barns utvikling. 

Årsaker til økning av problemer:

Institusjonalisert barnepass: Tidlig og omfattende bruk av barnehager for barn under tre år øker stressnivået og kan føre til atferdsvansker, angst, depresjon og ADHD. Barnehager er ofte en del av en agenda for å få flere kvinner raskt tilbake i arbeidslivet, men dette kan være skadelig for barnas utvikling. 

Fravær av foreldre: Barn trenger foreldrenes fysiske og emosjonelle tilstedeværelse, spesielt i de kritiske utviklingsperiodene fra 0-3 år og i ungdomsårene (9-25 år). Foreldres nærvær er avgjørende for barnas trygghet og utvikling. 

Foreldres psykiske helse: Barn trenger psykisk sunne foreldre som kan regulere sine egne følelser og være støttende. Foreldre som sliter med sin egen psykiske helse, kan ha vanskelig for å gi barna den støtten de trenger. 

Mangel på stabilitet og fellesskap: Stabile familier og et støttende nettverk, inkludert besteforeldre, tanter, onkler og religiøse fellesskap, er viktig for barns utvikling. Både mødre og fedre spiller unike og viktige roller i barnas liv. 

Overdreven bruk av teknologi: Smarttelefoner og sosiale medier har en negativ innvirkning på barns mentale helse. Overdreven skjermtid kan føre til økt stress og isolasjon. 

Hva kan vi gjøre for å snu trenden? 

For å snu krisen med psykiske lidelser blant barn og unge må vi fokusere på å styrke familier, fremme foreldreomsorg, begrense bruken av teknologi og tilpasse helsevesenet for å møte behovene til barn og familier. Barn er født nevrologisk sårbare og trenger trygghet i tilknytning til omsorgspersoner for å utvikle en robust psykisk helse. Tidlig bruk av barnehage bør unngås når det er mulig, og foreldre må være psykisk sunne og til stede for sine barn.  

Samfunnet må støtte familier og verdsette foreldreomsorgen for å snu den negative trenden med økende psykiske lidelser blant barn og unge. De må verdsette oppfostring og familie fremfor materialisme og karrierejag. Foreldrerollen bør sees på som en viktig og verdifull oppgave.  

Myndigheter og arbeidsgivere må gi foreldre muligheten til å oppdra sine egne barn, med økonomisk og sosial støtte. Dette kan inkludere fleksible arbeidstider og økonomiske insentiver. 

Helsevesenet må fokusere på forebygging og tidlig intervensjon, og tilby familier støtte og veiledning. Tidlig innsats kan forhindre utviklingen av alvorlige psykiske lidelser. 

Religiøse og andre fellesskap må spille en aktiv rolle i å støtte familier og forebygge psykiske lidelser. Fellesskap kan tilby støtte og ressurser til familier i nød. 

Foreldre må ta ansvar for barnas mentale helse og søke hjelp for seg selv og sine barn. Det er viktig at foreldre er til stede og engasjerte i barnas liv. Barn trenger en barndom med begrenset bruk av teknologi. Foreldre bør også sette klare grenser for skjermtid og oppmuntre til aktiviteter som fremmer fysisk og mental helse. 

Ved å implementere disse tiltakene kan vi skape et samfunn der barn og unge trives og utvikler seg til sunne, motstandsdyktige voksne. 

For mer informasjon om dette viktige temaet kan vi anbefale å se innlegget som Erica Komisar hadde under konferansen i Tyskland med Alliance for Responsible Citizenship i 2024.

Siste nytt fra Kristent Ressurssenter

Et helhetlig syn på mennesket krever sammenheng

Torsdag 14. november publiserte psykolog Elisabeth H. Reinertsen et innlegg i Vårt Land der hun uttrykker bekymring for den felleskristne erklæringen om ‘kjønns- og seksualitetsmangfold’. Hun mener erklæringen kan forvirre…
Les videre

Å oppdra motstandsdyktige barn

Den økende forekomsten av psykiske lidelser blant barn og unge er en alarmerende krise. Depresjon, angst, ADHD og selvmordstanker blir stadig mer utbredt. I USA lider én av fem barn…
Les videre

Samboerskap eller ekteskap?

Hvorfor gifte seg, og ikke bare bli samboer? Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har samboerskap dobbelt så høy risiko for brudd som ekteskap. Hvis vi ser på par med barn, er…
Les videre

Skeiv teori i skolebøkene

Mange foreldre er opprørte over innholdet i skolebøker som presenterer en ny og radikal forståelse av kjønn for barn og ungdom. Ifølge denne læren skal kjønn føles, oppleves og uttrykkes,…
Les videre

Hva kan vi si om antall kjønn?

Biologisk sett finnes det kun to kjønn: hankjønn og hunkjønn. Disse to kjønnene kan forplante seg ved at hankjønnsceller og hunkjønnsceller smelter sammen og skaper et nytt og unikt DNA,…
Les videre

Guds rammeverk viser Hans omsorg

Vi mennesker har en naturlig tendens til å ønske å gå våre egne veier, følge våre lyster og søke en tilsynelatende frihet fra alle begrensninger. Vi tror ofte at denne…
Les videre
© 2024 Kristent Ressurssenter. Alle rettigheter

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV

Gå ikke glipp av siste nytt og oppdateringer fra Kristent Ressurssenter

Vi sender aldri ut spam!